Aldfaer

Op deze pagina zal de uitleg van deze HTML website die u kan downloaden als basis vanaf deze website. Samen met het gebruik van de Aldfaer sjablonen versie 7 uitgebracht in 2018 door aldfaer uitgelegd gaan worden.

Basiswebsite Aldfaer html5 with css3

De Basis

door F. Klerkx

Ik ga uit van een basiswebsite die in uw eigen webruimte leeg aangeboden word. Deze basisopzet is op Koningsdag 2016 gemaakt om samen met de Alfaer slablonen uitdraaien getoond te kunnen worden.

Daar iedere genealoog uit gaat van een proband en de zoektocht naar zijn voorouders kan elke genealoog deze basis website downloaden en aanpassen naar believen zoals deze genealoog dat zelf wenst. Geheel gratis en hoeft niets voor betaald te worden.

Het enigste wat je moet weten is een klein beetje basiskennis van html en hoe je de juiste uitdraaien moet koppelen aan de website.

Heb je dit echter onder de knie dan kan je de website naar eigen believen aanpassen.

Doet u mee met het tonen van uw gevonden gegevens ?

Welke basis uitdraaien zullen besproken worden

vanuit het gratis programma Aldfaer

aan de rechterzijde staan diverse uitleg voorbeelden hoe je het beste je website kan vullen met de gevonden gegevens.

Heb deze keuze gemaakt omdat dit de beste methode is om mijn gegevens te tonen daar een aanvulling of erger nog een fout in de genealogie op papier niet meer te wijzigen is. Hierdoor moet je beseffen dat het een tijdsopname is naar gelang het onderzoek zich vordert, hoe meer vraagtekens in een gezin zijn hoe onzekerder de gegevens worden, waardoor deze later bijgesteld moeten worden. Probeer minimaal een keer per jaar een sjabloon uitdraai te updaten. daar het soms tijdrovend is om dit voor elkaar te krijgen.

Maak een tijdelijke aparte submap aan bij extra, instellingen, bestanden, rapportuitvoer door deze nieuwe map web te noemen. Na het maken van alle uitdraaien die je wilt tonen op de website is deze makkelijker naar een andere map te kopiŽren met alle inhoud die nodig is om de gegevens te kunnen tonen op je website.

Wie ben ik

Het eerste sjabloon uitdraai is een eigen ontworpen sjabloon met canvas waarbij de teksten gevuld worden vanuit de persoon in het hoofdscherm. Het doel hiervan is om alle gegevens doop trouwen en overlijden te tonen samen met foto's en hoekplaatjes zodanig dat vanuit een proband zowel de vader als de opa's en oma's met foto getoond worden. Eventueel samen met een familiewapen en 2 of 4 stuks wapentekens indien gewenst. Het uiteindelijke doel na geheel compleet te hebben aan de gegevens is om deze compact te tonen uit te draaien en als een wanddecoratie op te hangen aan de muur. Bij voorkeur pas te maken als je rond 1800 zit en 6 generaties geheel compleet hebt aan gegevens.

Voor de Aldfaer sjabloontaal mijn hartelijke dank aan Meije van Slageren voor zijn hulp.

Helaas is dit geen Aldfaer sjabloon geworden daar deze niet aan een bepaalde standaard zou voldoen. En kan u vinden op de downloadpagina.

windmolen

Kwartierstaat

Het twee sjabloon uitdraai is een standaard uitdraai van de kwartierstaat (alt + F1) tot een bepaalde generatie met alleen de voorouders in de uitdraai.

Hier is het belangrijk om de juiste instellingen van te voren te bepalen voordat je de sjabloon uitdraai maakt.

kwartierstaat-begrenzing kwartierstaat-tekst privacyfilter

Opa en Oma

Het derde sjabloon kan als beste als eerste uitgedraaid worden daar dit een simpel en handige uitdraai is.

Het sjabloon heet : Voorouderboom.

En is te vinden onder : Overige rapporten, Bonus rapporten, Grafisch, Voorgeslacht, Voorouderboom.

Het sjabloon is al te maken als je 4,5 of 6 generaties compleet hebt. Wil je meer tonen dan kan je het interactieve 9 generaties gebruiken die gebruik maakt van 17 ingevulde sjablonen. Eerste 5 generaties op het eerste blad waardoor je op een van de oudste generaties kan klikken om vervolgens vanuit die persoon nog eens 4 generaties verder te kunnen bekijken. De mannelijke vervolgbladen zijn zodanig ingesteld dat ze een blauwe achtergrond krijgen en de vrouwelijke een roze achtergrond. Door weer om de laatstgeborene te klikken kan je terug naar het eerste blad waar de proband op staat. Samen met een foto op het eerste blad van de proband die aldaar aanwezig is.

Dit sjabloon formeert een "Voorouderboom", een grafische weergave van een kwartierstaat in de vorm van een "sierstamboom", van de huidige persoon met de eerste 15, 31, 63 of 127 personen (4, 5, 6 of 7 generaties). Met weergave van geboorte/doop- en overlijden/begraaf-datum. Geschikt voor IE (Internet Explorer) en FF (Firefox). Met keuze van High Quality (HQ) afbeeldingen voor mooie afdrukken op papier. Daarnaast is een interactieve variant beschikbaar, voor een weergave van 9 generaties. Het resultaat bestaat uit 1 pagina met de eerste 5 generaties, waarna door gelinkt kan worden naar de 16 overige pagina's met de resterende 4 generaties. Met mijn inbreng om het plaatje in HQ kwaliteit een gif bestand van gemaakt om html achtergrondkleuren te kunnen instellen in de sjabloon. Met dank aan Carel Plantagie, Paul Kallenberg en Hans Stoter voor hun input om dit mogelijk te maken. Zodat de 17 verschillende voorouder uitdraaien tot een uitdraai zijn gereduceerd met hyperlink tussen de plaatjes zodat 9 generaties in beeld gebracht kunnen worden.

Draai je dit uit gezien van uit de opa en oma dan kan je 4 verschillende uitdraaien maken. Het voordeel is dat de levende in de eerste 2 generaties hierdoor afgeschermd blijven en dat je dan 11 generaties aan voorouders kan tonen. Ben tot op heden nog niemand tegen gekomen die alle voorouders tot in de 11de generaties al gevonden hebben. Dus moet voor elke genealoog toereikend zijn.

Dit sjabloon is vervolgens in de 6.2 versie van Aldfaer als een uitbreiding van het basis sjabloon weer opgenomen.

Aldfaer pad naar voorouderboom Voorouderboom-instelling tekst Voorouderboom-privacy filter

Mijn standaard instellingen die ik gebruikt heb zijn :

voorouderboom V523

Kleuropties geeft de achtergrond kleur aan van de eerste pagina die in elke HTML kleur is in te stellen.

Gezinsreconstructies

Dit is een standaard uitdraai van de kwartierstaat (alt + F1)

Nu echter met de instelling van het hele gezin.

Onder extra, tekstrappporten kan je diverse vinken zetten en een en ander uitproberen. Bij extra, instellingen, rapporten, begrenzing eventueel een generatie begrenzing aan te geven. Onderstaand mijn gebruikte instellingen.

kwartierstaat-kinderen met gezin begrenzing kwartierstaat-kinderen met gezin

Onderstaand de instellingen van onze eerste kleinkinderen die ik tot rond 1800 heb onderzocht

kwartierstaat-kleinkinderen

probeer zelf eens uit en veel plezier met het uitoefenen van deze hobby.

Frank Klerkx